DESEMBRE 2021

New European Bauhaus: podem configurar un futur diferent?
La iniciativa pretén traduir l’anomenat European Green Deal en una experiència tangible i positiva on tots els ciutadans europeus hi puguin participar.

Fa aproximadament un segle es va fundar una escola d’arquitectura a Alemanya anomenada StaatlichesBauhaus, coneguda popularment com a Bauhaus. L’escola va ser clausurada pels nazis el 1933, però l’estil Bauhaus va esdevenir un dels corrents amb més influència en l'arquitectura moderna del segle XX.

El record d’aquest estil ha dut a la Comissió Europea a llançar una nova idea, que s’està impulsant des de Brussel·les per a tota la Unió Europea; l’anomenada New European Bauhaus. La idea força d’aquesta iniciativa es podria traduir com “Configurar un futur bonic, sostenible i amb maneres inclusives de viure junts” (“Shaping a beautiful,sustainable and inclusive forms of living together”).

La iniciativa pretén traduir l’anomenat European Green Deal en una experiència tangible i positiva on tots els ciutadans europeus hi puguin participar, a través de tres valors inseparables:

  • Sostenibilitat, des de la lluita contra el canvi climàtic a l’economia circular, la contaminació zero o la biodiversitat;
  • Estètica, qualitat de l’experiènciai l’estil, més enllà de la funcionalitat;
  • Inclusió, des de la valorització de la diversitat fins a assegurar accessibilitat ambpreus assequibles.

Aquests valors s’estructuren al voltant de quatre eixos temàtics:

  • Reconnectar amb la natura;
  • Recuperar el sentiment de pertinença;
  • Prioritzar els llocs i la gent que més ho necessita;
  • Promoure un pensament integrat, a llarg termini i incloent tot el cicle de vida útil per a l’ecosistema industrial.

L’obtenció de fons europeus per a projectes estratègics incorpora amb aquesta iniciativa una nova dimensió; la d’una visió d’Europa amb valors i prioritats compartits en l’àmbit mediambiental i d’inclusió social. Serem capaços d’assimilar-la? Estem preparats per a un canvi de paradigma? Et convido a fer-hi una ullada!

 

Albert Sorrosal

Expert de la Comissió Europea

ALTRES ARTICLES QUE ET PODEN INTERESAR
NEWSLETTER

Subscriu-te a la nostra newsletter per estar a la última de totes les nostres novetats.

PATROCINADORS

COL·LABORADORS

Reial Academia Europea de Doctors
Cooking communication
URV
Catalyst