MARç 2020

L’AGENDA URBANA AL COR DE LES POLÍTIQUES EUROPEES
La Direcció General de Política Regional de la Comissió Europea, coneguda com a DG REGIO, va canviar el seu nom fa un temps per Direcció General de Polítiques Regionals i Urbanes. De dedicar-se a promoure la cohesió entre les diverses regions europees, aq

La Direcció General de Política Regional de la Comissió Europea, coneguda com a DG REGIO, va canviar el seu nom fa un temps per Direcció General de Polítiques Regionals i Urbanes. De dedicar-se a promoure la cohesió entre les diverses regions europees, aquesta DG ha passat a donar suport a les ciutats com a motor fonamental de desenvolupament i de canvi.

D’aquesta manera, l’anomenada Agenda Urbana passa a ser un element clau en la Política de Cohesió. Val la pena navegar per la web interactiva que la Comissió Europea ha obert: https://ec.europa.eu/futurium/en/urban-agenda

No podem reduir el rol de la Comissió Europea a la distribució de fons aportats pels seus Estats Membres; el paper dels seus instruments financers és el d’impulsar les polítiques acordades per aquests estats i el Parlament. És un mecanisme de generació de sinèrgies multinacional únic al món i que, malgrat totes les febleses, ha estat capaç de construir un espai de democràcia, pau i prosperitat a aquest continent envellit i cansat de picabaralles permanents. La prova més evident és justament la crisi migratòria; els països amb alts nivells de pobresa i violència s’emmirallen en Europea, que esdevé el lloc natural de fugida.

En l’acollida dels migrants i refugiats, com en tants altres aspectes que afecten el futur d’Europa, les ciutats hi tenen un paper clau. Des de Knowurbannet promovem el concepte de les anomenades Smart Cities com a espais de convivència on, des del sentit comú i posant la persona al centre de les prioritats, es construeixen les polítiques de futur. Contràriament a altres enfocaments, per a nosaltres la tecnologia no està al centre de les Smart Cities, encara que hi puguin tenir un paper important.

Aquelles ciutats que tenen el privilegi de poder accedir als fons de la Unió Europea, dins i fora de les seves fronteres, hi trobaran múltiples fonts de finançament per als projectes smart, en l’àmbit de la mobilitat, el tractament de residus, l’administració electrònica, l’empreneduria, la inclusió social, la cultura, etc... El 2020 s’està debatent l’anomenat Marc Financer Multiannual 2021-2027, però encara queden moltes oportunitats de captar els romanents del període 2014-2020. Aquest és un bon any per collir aquestes darreres engrunes del pressupost anterior, que pugen milers de milions d’euros, i començar a preparar les estratègies de mig termini per als fons que arrencaran l’any vinent.

Darrer missatge: no oblidem que el marc temporal estratègic de la Unió Europea, com el de les Nacions Unides, és el 2030. Qui vulgui captar fons per als seus projectes, haurà de tenir una clara estratègia definida amb aquest horitzó.

ALTRES ARTICLES QUE ET PODEN INTERESAR

COL·LABORADORS